11.03.2009

Šnobela prēmijas

Nē, virsrakstā nav drukas kļūda. Šāds pasākums pastāv jau 18 gadus un ceremonija notiek ik gadu īsi pirms visiem labi zināmās Nobela prēmiju pasniegšanas. Šnobela apbalvojumus (The Shnobel Awards) piešķir par zinātnes sasniegumiem dažādas nozarēs, kuri nekur nav pielietojami un kurus lielākoties neviens pat nemēģina likt lietā. Taču tie visi ir reāli darbi un pētījumi...

Lūk arī daži Šnobela prēmijas darbi un to autori:

1991.gads. Bioloģija. Robertam Klārkam Gremam, kurš 85 gadu vecumā nodibinajis "Ģeniālo pēcnācēju spermas banku", kurā pieņem tikai olimpisko čempionu un Nobela prēmijas laureātu noguldījumus.

1993. gads. Medicīna. Dž. F. Nolanam, T. Dž. Stilvelam un Dž. R. Sedsam par pētījumu "Neatliekamā medicīniskā palīdzība gadījumos, kad vīrietis bikšu rāvējslēdzējā savainojis dzimumlocekli".

1994. gads. Medicīna. Dr. R. Dārtam un dr. R. A. Gustavsonam par pētījumu "Elektrošoka neefektivitāte, ārstējot indīgu čūsku sakostus cilvēkus".

1995. gads. Psiholoģija. Sigeru Vatanabem, Dzunko Sakamoto un Masumi Vakitam par baložu sekmīgu apmācību atšķirt Pikaso glaznas no Monē darbiem.

1996. gads. Veselības aizsardzība. E. Kleistam un H. Moi par pētījumu "Gonorejas iegūšana ar piepūšamo leļļu starpniecību".

1997. gads. Entomoloģija. M. Hostetleram par darbu, kas ļauj identificēt kukaiņus pēc plankumiem, ko tie atsitoties atstāj uz auto vējstikla.
Meteoroloģija. B. Vonegūtam par rakstu "Cāļu aiznešana kā vēja mērīšanas līdzeklis tornado laikā".

1998. gads. Dr. M. Sidoli par aizraujošu rakstu "Organisma atbrīvošana no gāzēm ar skaļu troksni kā aizsardzība pret pārāk lielām bailēm".

1999. gads. Britu standartu institūtam par sešas lappuses garu instrukciju, kā sagatavot tasīti tējas.

2000. gads. Informācijas tehnoloģijas. K. Nisvanderam par datorprogrammas PawSense radīšanu. Tā paredzēta, lai fiksētu mirkļus, kad pa klaviatūru pastaigājas kaķis.

2001. gads. Astrofizika. Džekam un Rekselai van Impiem par secinājumu, ka melnie caurumi kosmosā atbilst visām prasībām, lai tajos atrastos elle.

2002. gads. Medicīna K. Kružeļņicka pētījumam par netīrumiem kas uzkrājas cilvēka nabā.
Matemātika. K. Srikumaram un Gī Nirmalanam par pētījumu "Indijas ziloņu kopējās virsmas aprēķināšana".

2003. gads. Fizika. Dž. Hārvijam, Dž. Kulvenoram, V. Peinam par referātu "Analīze piepūlei, kas vajadzīga aitas vilkšanai pa dažādām virsmām".

2004. gads. Ķīmija. Lielbritānijas korporācijai Coca-Cola par ūdens pārvēršanu dzeršanai galīgi nederīgā substancē.

2005. gads. Medicīna. G. Milleram par protēžu izstrādāšanu suņu pautiem. Par to iegūts arī patents.

2007. gads. Lingvistika. H. M. Toro, Ž. T. Huanam un N. Sebastianai-Gallesai par pētījumu, ka žurkas nespēj atšķirt japāņu vārdus, ko lasa no otra gala, no tāpat lasītiem holandiešu vārdiem.

Šī gan ir tikai maza daļa no visiem "izcilajiem" saniegumiem...